Produksjon av hodelykter
Bakgrunn
Jeg synes det er morsomt å lage egne hodelykter for vinterklatring, grotting, skikjøring, sykling, orientering o.l. Utviklingen av lysdioder går så fort at de komersielle produsentene vanskelig kan henge med og ha det nyeste i lyktene sine. I tillegg har mange lykter et hus av plast, som leder varmen fra lysdiodene dårlig ut til omgivelsene. Begge disse problemene kan en løse ved å dreie og frese lykthoder selv i aluminium, og bruke de nyeste og beste diodene. Den mest aktuelle lykten for tiden har 7 Cree XPG lysdioder, samme antall og kvalitet som Lupine bruker i sin modell Betty. To oppladbare litiumbatteri på 14.8V, 3Ah og 1,8Ah, samt lader, følger også med.


Spesifikasjoner
Det sitter en smart maxflex driver i lykthodet. Denne er limt med varmeledende lim til lykten og måler temperaturen kontinuerlig. Dersom temperaturen blir for høy dimmer denne autmatisk ned til et lavere og trygt lysnivå. Siden lykten er dreiet avett stykke aluminium og har mye overflate, ledes varme effektivt bortfradiodene. Driveren gjør det mulig å programere ulike lysnivå, tilpasset hva lykten skal brukes til. Foran bryteren sitter en rød diode som angir batterinivå. Den tennes ved halvbrukt batteri, og begynner å blinke når 1/4 av kapasiteten er igjen. Driveren slår til slutt automatisk av lykten for å beskytte batteriet mot dyp og skadelig utlading.


Lykthodet er dreiet i aluminium og eloksert etterpå. Lykten er regn og sprutsikker, og vil nok overleve et dypp i vann. Maks lysutbytte ved 1ampere strøm og 10% tap i reflektoren er 2100 lumen. 


Programering
Lyset styres på ulike måter, som programeres av meg eller brukeren etter bruksmønster. Alt styresmed impulsbryteren. Klikk er et kort klikk, mens press er å holde bryteren inne mer enn 0,3 sek.


2 nivå: Veksling mellom to nivå, feks høy og lav. Lykten slås på med et klikk. Det veksles mellom høy og lav ved å klikke. Lykten slås av med et 2 sek press.


3 nivå: Veksling mellom høy, medium og lav ved å klikke. Et klikk slår lyset på og et press i 2 sek slår den av.


5 nivå: Ved å holde bryteren inne fra "av" vil lykten tenne og suksesivt øke fra nivå 1 til 5. Ønsket lysnivå oppnås ved å slippe bryteren på ønsket nivå. Et klikk slår av lykten. Et nytt klikk slår lykten på, og da på samme nivå som den ble slått av fra. Hvis en feks er på nivå 3 og ønsker nivå 5 kan en presse 0.3sek, og lykten går til nivå 5.


Brenntid med 3Ah batteri:
Nivå 1 24 timer
Nivå 2 12
Nivå 3 6
Nivå 4 3
Nivå 5 1,5


Jeg lagde tidligere en og annet lykt for salg, men har sluttet med det etter at LED-teknologien ble vanlig, og billige og greie lykter fra Kina ble tilgjengelig.